Tort de ciocolată cu fructe, vegan, fără gluten

Faza de vindecare în dieta AIP
24 august 2020
Ciuperci umplute pe pat de legume
28 august 2020
complexitate usor

DIFICULTATE

INGREDIENTE: (pentru 6 porții)

- 200 g ciocolată neagră

- 500 g fulgi de ovăz

- 200 ml lapte de cocos

- nuci (opțional)

- miere sau alt îndulcitor (dacă doriți un tort mai dulce)

- zmeură și coacăze proaspete

cum preparam tort
MOD DE PREPARARE:

- 1. Se pune ciocolata făcută bucăți într-un bol de sticlă la topit. Bolul de sticlă se pune deasupra unui alt bol mai mare sau cratiță în care s-a pus apă. Bolul de sticlă nu trebuie să atingă apa din cratiță mai mare. Se lasă cratița pe foc mic până se încorporează bine toate ingredientele.

- 2. După ce s-a topit ciocolata se adaugă laptele de cocos și se omogenizează bine.

3. Peste compoziția obținută se adaugă fulgii de ovăz și se amestecă până aceștia absorb bine amestecul de ciocolata. În acest moment se pot adăuga și nucile însă acest pas nu este obligatoriu. Tot acum se poate adăuga și îndulcitorul dorit dacă doriți un rezultat mai dulce. Va rezulta un blat intens ciocolatiu cu o consistență destul de tare asemeni unui salam de biscuiți. Dacă aluatul este prea tare de la mierea adăugată sau de la fulgi, deoarece nivelul de absorbție diferă de la marcă la marcă, pur și simplu mai adăugați puțin lapte de cocos.

4. Se pregătește o formă rotundă de tort. Se pune o foaie de copt în această formă și se pune aluatul. Se presează foarte bine și se pune la frigider aproxinativ 3–4 ore.

5. După ce s-a răcit bine aluatul, va deveni tare și ușor de transferat pe o tavă..

6. Se ornează după preferințe cu zmeură, coacăze sau chiar fructul pasiunii.

CÂTEVA MENȚIUNI:

  • Folosiți fulgi de ovăz fini neapărat fără gluten.
  • Laptele de cocos trebuie să fie gras, nu diluat. De regulă cele la conservă sunt cele mai bune în comparație cu cele la cutie de carton.
  • Se pot folosi și alte fructe, după preferințe
  • Acest tort nu necesită coacere.
  • Daca preferați un blat mai fin și mai puțin texturat puteți da fulgii prin blender pentru a obține o făină din fulgi de ovăz.