Renunță la medicamente #1 – Fără Prednison – Începutul

Condimente și ierburi aromatice în dieta AIP
29 iunie 2020
Lipii fără gluten, din ovăz și mei cu cartofi dulci
3 iulie 2020

Ei bine azi a fost o zi de cumpănă în care am hotărât că Prednisonul trebuie să iasă din viața mea.

Mai pe scurt Prednisonul, care se mai găsește și sub alte denumiri, are la bază substanța activă numită hidrocortizon, care este un steroid și un hormon sintetic. În mod normal acest „cortizon” este produs de glandele suprarenale cunoscute și ca și glandele adrenale.

 

Persoanelor care suferă de boli autoimune li se administrează Prednisonul sau corticosteroizii, acționând ca un imunosupresor. În cazul acestor persoane, sistemul imunitar le atacă organismul.

Se mai administrează și în combaterea unor procese inflamatorii acute cum ar fi bronsitele sau unele reacții alergice.

Eu iau Prednison pentru poliartrită reumatoidă, fiind diagnosticată de la vârstă de 2 ani. În toți acești ani am mai întrerupt tratamentul pentru a-l înlocui cu altele biologice, însă nici unul nu a avut un efect benefic contra artritei revenind astfel de fiecare dată la cortizon.

De ceva vreme nici acesta nu mai dă randament (la doza pe care o iau acum de 10mg/zi). Pe lângă faptul că nu mai dă randament, au apărut și unele efecte secundare extrem de neplăcute.

Lista poate fi destul de lungă însă cea mai neplăcută acum este gastrita și incapacitatea de a mânca. În timp, aceasta distruge stomacul efectiv și…întreg tractul digestiv. Am ajuns la o dietă extrem de restrictivă și în ultimele 4 luni am slăbit 10 kg.

Alte probleme

Pe lângă problemele gastro-intestinale (balonare, lipsa poftei de mâncare, durere abdominală, gaze, constipație… DURERE STOMACALĂ la orice mâncare) mai sunt și:

  • dereglările hormonale
  • de comportament
  • incapacitatea de a mă concentra
  • și multe altele care sper să treacă cât de curând.

Poate fi o adevărată pacoste….

Am uitat să menționez că iau acest medicament de aproximativ 20 de ani și nu e un lucru prea plăcut. Știu că va urma un proces lung de detoxifiere și …  de revenire sau de readaptare la o viață normală.

Acum nu demult, după ce luasem doza, pur și simplu mi-a înțepenit maxilarul și s-a instalat o senzație de ceață  Nu am mai experimentat așa ceva până acum. În acel moment am zis: „STOP! De mâine gata!”

Nu voi renunța dintr-o dată la el pentru că e prea periculos și nu sfătuiesc pe nimeni să facă asta. Planul meu este să scad de la 10 la 5 ml păstrând această doză timp de 2 săptămâni după care să renunț de tot.

Am citit despre unele efecte secundare care ar putea să apară în urma sevrajului însă… părerea mea e că merită încercat.

Dieta AIP

În același timp am început să urmez și dieta Paleo antiinflamatoare sau AIP. O dietă foarte restrictivă după cum spuneam în alte articole. Fără gluten, fără zahăr, fără cereale, fără leguminoase, fără lactate, fără semințe, fără ouă și fără alimente procesate. Doar porții mici de fructe și în rest legume, carne, pește și toate alimentele „marine”. Voi publica un articol și despre această dietă și cum mi-a schimbat mie viața.

În mare parte pot spune că sunt un caz destul de fericit din acelea cu tratament pe termen lung cu cortizon, însă m-am cam săturat să umblu pe la medici și să îngraș rândurile cozilor la farmacii, când capacitatea organismului de a se vindeca singur este infinit mai mare decât cea a medicamentelor.

 

Photo by turey2018 form PxHere

 

Experiența mea cu medicii… să zicem că nu a fost una foarte bună. Erori medicale, participarea ca și cobai la noi tratamente și lipsa implicării, mă țin departe de spitale și doctori. Singurele cazuri când aș mai apela la ei sunt cazurile extreme sau pentru diagnosticare/analize însă nici atunci nu sunt sigură 100%.

Așadar mâine va fi prima zi de scăzământ. Mă aștept să apară unele efecte cum ar fi inflamație minoră sau o ușoară durere însă adevăratele efecte se vor cunoaște după câteva săptămâni.

Din dorința de a mai ajuta și susține alte perosane care se află în această situtație și vor să schimbe ceva la modul de viață, am început această serie.

„Leaky Gut”

În acest moment pot să zic că am o durere destul de mare de stomac și simt o oboseală enormă iar ceața încă nu a dispărut.

Cu dieta țin sub control durerile articulare, inflamațiile și lipsa mobilității. Din acest punct de vedere sunt relativ în regulă, însă din cauza faptului că vitaminele și mineralele și toți nutrienții sunt slab absorbiți de organismul meu, nu mă pot vindeca complet. De aceea este crucial să ai un sistem digestiv și un tract perfect funcțional. Intestinele trebuie să fie în stare de funcționare normală sistemul imunitar. Tot mai la modă este termenul de „leaky gut”. Acesta ar putea fi tradus la noi ca și intestin iritabil însă este mult mai mult de atât. Iar acest intestin sau colon iritabil este sursa TUTUROR bolilor pe care le avem, însă despre acest subiect și multe altele veți citi în articolele ce vor urma.

 

Dacă va fost de folos acest articol, citiți și celelalte părți ale seriei.

TOATE CELE BUNE!!!