O dietă pentru fiecare

Lista alimentelor permise și interzise în dieta AIP
27 iulie 2020
Înghețată de banane cu căpșuni vegană
31 iulie 2020

Vreau încep cu o concluzie și anume dieta minune care vindecă boli nu există. Sau cel puțin nu în forma în care sunt prezentate multe diete azi.

Suferind de poliartrită reumatoidă de la 2 ani, tot timpul am avut o înclinație înspre o viață sănătoasă și o dietă echilibrată. Știam în sinea mea dieta joacă un rol extrem de important însă eu nu vedeam nici un rezultat.

Am încercat aproape toate dietele care promiteau dea rezultate și ofere îmbunătățiri. Am fost vegetariană și nu a mers, am ținut dieta ketogenică și apoi cea carnivoră și m-am simțit rău.

Asta până când am dat de dieta GAPS.

Fiind diagnosticată cu H. Pylori am început am probleme digestive din ce în ce mai mari. Asta până în punctul când nu mai toleram nimic. Aveam dureri mari de stomac și slăbisem 12 kg. Acest subiect mi-a deschis noi perspective și am realizat artrita defapt este o reacție a unui dezechilibru intestinal care stă ascuns sub alte manifestări. Până în acel punct nu făcusem legătura între boala mea autoimună și sistemul digestiv însă acum știu sistemul nostru imunitar își are bazele în intestine și orice boală începe din acest loc. Prin urmare dieta și alimentația mea erau total greșite pentru nevoile mele.

De la GAPS la AIP

Și de la GAPS am ajuns la AIP sau protocolul autoimun, urmând și această dietă timp de 6 luni. Nu văzusem rezultate prea satisfăcătoare și mai și începusem pierd din greutate iar nivelul energiei era extrem de scăzut. În final după un an de dietă am ajuns la concluzia nu există o dietă care funcționeze pentru toți. Citind nenumărate cărți și articole de specialitate, din medicina naturistă și vorbind cu medici specialiști în medicina holistică, am ajuns la un adevăr destul de greu de digerat. Dacă intr-adevăr suferi de o boală digestivă care are ca și consecință o boală autoimună, ai destul de mult de lucru pentru a trata cauza de bază.

Nu o mint e un proces lung și dureros însă extrem de răsplătitor. De-a lungul unui an am fost nevoită renunț la cele mai dragi alimente și restricționez la doar câteva mâncăruri care au devenit rutina mea luni la rând. Dar pot spune merită din plin.

ATENȚIE!

Nu contrazic și nu contest eficacitatea nici unei diete. Dieta vegană este în egală măsură excelentă față de cea carnivoră ÎNSĂ nu e pentru toți la fel. Dietele Paleo și AIP sunt de asemena extrem de bune. Au la bază principii menite hrănească fiecare celulă a corpului nostru. Fiecare din aceste diete au la bază principii bune. Vreau adresez și persoanelor care au încercat aceste diete și încă se luptă cu probleme de sănătate, ca și mine. Pentru mine AIP sau GAPS nu au fost suficiente. Faptul acum nu mai resimt simptomele artiritei fară a mai lua nici un medicament, e cea mai mare răsplată.

 

 

Desigur sunt într-un proces în care mai elimin și mai adaug alimente, încă mai am pusee când mănânc ceva ce îmi declanșează o reacție alergică însă am învățat îmi ascult propriul corp. În concluzie dieta standard nu există fie e vorba de AIP sau GAPS sau Paleo. Toate aceste diete sunt bune însă nu sunt complete. Au părțile bune însă nu în totalitate deoarece fiecare organism e diferit și asta trebuie o descopere fiecare pe pielea lui prin multe teste. Partea bună este noi avem un medic intern de care trebuie ascultăm. El știe exact de ce are nevoie corpul nostru într-un punct anume al vindecării… trebuie doar asculți.

Detalii pe viitor

Vreau ca în articolele care urmează discut mai în detaliu despre pașii pe care i-am urmat. Care vor fi sfaturile și trucurile de urmat și ținut cont în momentul când vrei începi un astfel de protocol sau la ce trebuie fi atent și multe altele. Cred cu tărie bolile autoimune se pot vindeca atât timp cât este determinare și ambiție. Orice boală defapt se poate vindeca și vestea bună e nu trebuie ți o dietă pentru tot restul vieții, doar trebuie îți vindeci sistemul digestiv.

E simplu

E atât de simplu. Eu fi dorit fi fost cineva îmi spună lucrurile acestea în momentele în care nu mai vedeam nici o rezolvare. Până la urmă faptul vei urma un protocol timp de 3 luni nu se poate compara cu o viață în care poate ai fi nevoit depinzi de pastile. Gândește-te doar. Eu aveam o “soartăpecetluită când mi s-a dat un tratament cu Sulfasalazina și alte imunosupresoare, pe viață. Însă am ales zic NU. Nu contest medicamentele îmi pot salva viața pe termen scurt dar nu sunt o soluție de termen lung. E simpu. Boala autoimună pornește de la un sistem digestiv afectat și deficitar. În momentul când va fi vindecat, toate celelate probleme vor dispărea.

Toate cele bune!