Faza de vindecare în dieta AIP

Pui la cuptor cu citrice
22 august 2020
Tort de ciocolată cu fructe, vegan, fără gluten
26 august 2020

Faza de vindecare, și cea mai satisfăcătoare, începe în momentul când ai reușit să elimini toate alimentele care pot cauza o reacție adversă negativă asupra corpului tău. Fie că e vorba de o durere de stomac, balonare un discomfort gastric sau orice alt fel de durere.

În mod normal eliminând grupele de mâncare de risc va duce la o vidnecare lentă dar sigură. Alimentele pe care le consumăm zilnic sunt cele ce pun bazele sănătății noastre, așa că fiecare felie de pâine contează.

Nutriția de care are nevoie corpul uman

Să fi expert în nutriție pare destul de greu și complicat mai ales când ști că fiecare organism e diferit și are nevoie de o alimentație personalizată. Nutriția nu e o stiință exactă și nu toți avem nevoie de aceleași lucruri.

Până acum trebuie să fi găsit cel puțin 10 alimente sigure pe care le poți consuma zilnic fără să îți cauzeze probleme. În prima etapă te sfătuiesc să consumi doar acele alimente până începi să vezi îmbunătățiri considerabile.

În faza de vindecare trebuie să fi conștient că organismul se repară mai mult decât primește nutriția de care are nevoie. În cazul meu, a trebuit să îmi vindec stomacul prin a mânca aceleași preparate luni de zile și mai apoi să introduc alimente mai nutritive și suplimente alimentare. Deși aveam o lipsă acută de multe vitamine, deși încercam să le consum, organismul meu nu era pregătit să le absoarbă. Frustrarea poate fi destul de mare când vezi că deși mănânci alimente sănătoase tot ai reacții adverse. Până nu vindeci sistemul digestiv nu vei putea consuma multe alimente sanatoase.

Ce alimente poți consuma?

  1. Multe legume cu frunze verzi

Varză, varză kale, spanac și salată sunt printre cele mai accesibile legume și cele mai versatile. Atenție însă în prima fază toate legumele trebuie gătite deoarece s-ar putea să nu le suporți din cauza conținutului mare de fibre.

  1. Mănâncă proteine în moderație

O dietă bogată în proteine sau carbohidrați poate cauza inflamații imediate sau cu efect întârziat. Rezumă consumul de proteine la 200–300 g de carne zilnic fie la o masă fie porționat pe întreaga zi.

  1. Grăsimile sănătoase

În această etapă este important să consumi multe grăsimi sănătoase în combinații sănătoase. Nu cartofii prăjiți în ulei de floarea soarelui sau o gogoașă sunt soluția. Mărește aportul de ulei de măsline, unt de cocos sau avocado, puțin pește gras este bun. Evită uleiurile din foarea soarelui sau susan, in sau semințe de struguri, mai pe scurt uleiuri vegetale.

  1. Hidratează-te

E foate important să bei … apă. Nimic nu hidratează mai bine decât apa. Evită cafeaua și sucurile sau siropurile îndulcite, chiar și cu îndulcitori naturali. Încearcă să bei cât mai multă apă și ocazional ceai neîndulcit.

  1. Băi de soare

Plimbările și statul la soare sunt vitale atât pentru producerea de vitamina D cât și pentru starea bună de spirit. Nu degeaba suntem mai activi și mai bine dispuși primăvara și vara când ne încărcăm cu energie solară.

  1. Redu stresul

Fie că e vorba de stesul fizic sau mental stresul e un factor destul de important. Familia și prietenii sunt importanți pentru tine însă trebuie să înțeleagă că cea mai importantă persoană în acest moment pentru tine ești tu. E un moment perfect să găsești activități plăcute sau un hobby nou.

  1. Calitatea somnului

Teoretic și practic corpul se regenerează cel mai bine în timpul somnului. Un somn de calitate care e cuprins intre 7–9 ore este absolut indiscutabil. Din cauza problemelor gastrice și a stesului dormeam nu mai mult de 5 ore pe noape, însă după ce am început să mă vindec, durata somnului a început să crească.

  1. Activitatea fizică

În dieta AIP este contraindicat să faci exerciții fizice solicitante precum alergatul sau mersul la sală. Exercițiile fizice moderate și ușoare sunt mai mult decât bine venite. Alege să faci plimbări lungi sau exerciții de întindere sau de mărirea mobilității și a flexibilității. Chiar și înotul poate fi o activitate relaxantă. Se poate ca la început să nu ai chef de nici una din acestea însă cel puțin trebuie să ieși afară din casă la soare sau … lumină naturală.

Cu o nutriție adecvată și alegeri mai sănătoase, când vine vorba de stilul de viață, corpul tău e pe drumul spre vindecare. Corpurile noastre au fost făcute să fie sănătoase și să se vindece atunci când au condițiile corespunzătoare. Drumul spre succes poate fi foarte satisfăcător