Cum poți trata o boală autoimună?

Ce este o boală autoimună?
12 mai 2020
Lipiile fără gluten
31 mai 2020

sursa imagine: https://shutterstock.com @madrolly

Cum tratăm o boală autoimună și ce nu ne spun medicii?

Să tratezi ceva ce e cronic poate sună imposibil. Însă se poate, iar medicii nu ne spun asta. Eu am reușit datorită unor schimbări în alimentație și în stilul de viață și sunt convinsă că oricine poate.

A trata o boală autoimună înseamnă defapt să ajungi la nivelul de remisie. Adică boala să nu mai fie activă. Cu alte cuvinte este vorba de momentul în care medicul ți-a dat diagnosticul însă lucrurile încep să devină mai complicate. Termeni și condiții noi și cel mai probabil nu pe înțelesul tău.

Fără un sprijin psihologic sau de orice altă natură. Nu există medici specializați pe boli autoimune, ci doar medici care se ocupă de domenii mai largi de activitate. Cum ar fi un reumatolog care este defapt un medic de… oase. Nu neapărat de poliartrita. În principiu un medic te plasează pe o cale, îți dă un tratament, însă nu îți da și încrederea reușitei acelui tratament. Dacă medicul ți-ar fi oferit acea încredere probabil nu ai citi acest articol în acest moment, nu? Ei bine multitudinea de medici la care am umblat nu mi-a oferit tratamentul optim care să mă facă să nu scriu acest articol sau să nu pornesc acest blog.

Remisia

Problema intervine în momentul când ai depășit faza acută și poate chiar în timpul ei. Pentru a pune boala în remisie ai nevoie de schimbări majore, în cazul în care nu le-ai făcut deja.

De cele mai multe ori primul tratament nu dă rezultate și va trebui să încerci altele sau să adaugi alte medicamente peste primele. Cele mai fericite cazuri scapă doar cu un tratament. Însă ulterior se vor mai adăuga medicamente pe măsură ce primele vor da efecte secundare adverse. Spre exemplu dacă ți se va prescrie un antiinflamator, pe lângă el va mai trebui să iei și un protector gastric sau un antiacid, un complex de vitamine în cazul în care te vei decompensa, un diuretic și lista poate continua.

Sfatul meu

Sfatul meu este să renunți total la medicamente după ce ai depășit faza acută. Poți scăpa de ele implementând o dietă și un stil de viață sănătos. Totul ține de noi pentru că de obicei medicii ne privesc ca pe o boală standard și nu ca pe o persoană individuală. Fiecare om și corp e diferit și e normal să răspundă diferit la tratamentul standard.

Un medic nu prea are timp să și personalizeze tratamentul și folosește de cele mai multe ori medicamente din industria farmaceutică, care tratează simptome și nu ajută la eliminarea cauzei bolii.

Diagnostice

Eu spre exemplu cum am poliartrită reumatoidă (poli vine de la mai multe articulații afectate), provoacă inflamații nu doar la nivelul încheieturilor ci și a ochilor sau a unelor organe. Când am fost diagnosticată mi s-a prescris corticosteroizi pentru a ține inflamația sub control. Mai apoi pansamente gastrice pentru a proteja stomacul iar mai apoi magneziu și vitamina C. Toate acestea pentru a suporta mai bine durerea sau pentru a elimina durerea însă nu pentru a trata artrita.

Din cauza faptului că artrita a fost doar ținută sub control și nu vindecată, am început să am probleme și la ochi, dezvoltând un glaucom secundar bolii. Și mi-au fost introduse și picăturile de ochi și în final au urmat operații.

Iar acesta nu este un caz singular. Cunosc persoane cu hipertiroidism care depind de medicamente și de hormoni iar pielea și părul lor sunt foarte deteriorate. Trăiesc cu o eczemă de care nu mai pot scăpa. Persoane cu diabet care trebuie să măsoare fiecare gram de zahăr și poartă după ei doza de insulină. Ei bine eu nu consider asta o viață normală și confortabilă.

Schimbarea

De aici a pornit dorința mea de a mă schimba, de a rentuta la medicamente și de a ajuta și pe alții să o facă. Asta și pasiunea pentru mâncare 😊.

Bineînțeles că nu sunt medic, însă văzând atâtea și atâtea cazuri de persoane care au reușit doar prin alimentație și schimbarea stilului de viață, înseamnă că se poate și nu e nevoie de medicamente.

Merită să iei niște măsuri acum cât încă nu e prea târziu, fie că ai fost diagnosticat recent sau cu ani în urmă, boală poate fi tratată. Eu cred însă cu tărie în următoarea afirmație: Corpul uman a fost creat cu capacitatea uimitoare de a se vindeca singur și nu cu ajutorul medicamentelor.

Decizia

Eu am fost diagnosticată acum 25 de ani, nu am avut acces la multe informații și am urmat un tratament cu Prednison care a dus la unele dezechilibre majore ale organismului. Am așteptat prea mult și nu am avut curajul să fac o schimbare înspre bine. Acum pe lângă artrită mai am și glaucom, un colon iritabil, gastrtita și probabil alte ucruri de care nu știu. Și am început să văd vindecarea și puterea unei diete încă din a 3-a lună de dietă.

Merită să faci schimbarea acum și ține doar de tine și nu de medicul tău. Merită să iei o decizie acum când lucrurile nu sunt așa avansate.

Și nu uita, în această călătorie nu ești singur.

Eu îți mulțumesc că ai citit articolul și sper să te fi inspirat să continui să citești și să te documentezi cum poți să te vindeci, iar eu voi scrie în continuare pentru a te ajuta.

Toate cele bune!!!