Ciuperci umplute pe pat de legume

Tort de ciocolată cu fructe, vegan, fără gluten
26 august 2020
Supă de varză kale cu vită
1 septembrie 2020
02. complexitate mediu

DIFICULTATE

INGREDIENTE: (pentru 5 porții)

- 10 ciuperci mari și cărnoase

- 2 morcovi

- 2 rădăcini de pătrunjel

- 1 țelină mică

- o mână de orez ( înmuiat cu 2–3 ore înainte)

- pesmet (eu folosesc pesmet fară gluten din mei)

- 100 g brânză proaspătă de vacă sau capră (opțional)

- pătrunjel verde

- 3 căței de usturoi

- o ceapă mică

cum-preparam-ciuperci-umplute
MOD DE PREPARARE:

1. Se pregătesc ciupercile. După ce s-au spălat bine și s-a îndepărtat pielița, se îndepărtează și codițele care se taie în fâșii și se pun într-un bol. Se îndepărtează lamele ciupercilor pentru a creea un spațiu mai mare pentru umplutură.

2. Orezul se pune la fiert și după ce a fiert se pune la scurs.

3. Se taie mărunt ceapa și usturoiul.

4. Morcovii, rădăcina de pătrunjel și țelină se dau prin răzătoarea mare.

5. Într-o tigaie mare se pregătește patul de legume. Se pune la călit ceapa (dacă nu vrei să folosești ulei se poate pune și puțină apă pentru a înmuia legumele, dar o alegere sănătoasă este untul de cocos sau untura de rață). După ce ceapa a devenit translucidă, adaugă usturoiul și puțină sare și mai lasă cam 1 minut la călit. Adaugă acum legumele rase și amestecă bine timp de 5 minute și lasă până se înmoaie.

6. Transferă toată compoziția într-o tavă de ceramică sau yena în prealabil unsă cu puțin ulei sau unt.

7. Pentru umplutura ciupercilor, cozile ciupercilor trebuiesc tăiate mărunt cu puțin pătrunjel verde tăiat mărunt. Se dau câteva minute la tigaie până se înmoaie puțin. Acestea se amestecă cu brânza și cu orezul fiert. Dacă nu vrei să folosești brânză, se poate folosi și tofu aromat sau pur și simplu poți adăuga din compoziția de morcovi, pătrunjel și țelină. După ce s-a omogenizat bine totul, în funcție de cât de umedă este compoziția, se adaugă pesmetul. Pentru un rezultat mai crocant, compoziția trebuie să fie destul de uscată.

8. Se așează ciupercile pe patul de legume format în tavă și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 45 de minute - o oră. Depinde de cuptor. După aproximativ 10–15 minute se verifică patul de legume să nu se prindă de fundul tăvii. Dacă sfârâie destul de agresiv, adaugă ¼ cană de apă.

9. Ciupercile se servesc cu paste (cea mai bună combinație este cea cu paste în formă de scoici). Iar pentru varianta fără gluten se servesc cu paste … fără gluten, paste de năut sau linte.

CÂTEVA MENȚIUNI:

  • Dacă vrei să fie o rețetă în varianta cu FODMAP scăzuți, omite usturoiul și ceapa. Folosește în schimb uleiul aromat cu usturoi la compoziția de morcovi.
  • Dacă nu vrei să folosești brânză deloc, poți mări cantitatea de orez.