Ce este o boală autoimună?

Trei lucruri pe care să le faci azi
12 mai 2020
Cum poți trata o boală autoimună?
31 mai 2020

poza: Shutterstock.com @madrolly

Ce sunt bolile autoimune?

 Dacă tu sau cineva drag suferiți de o boală autoimună, trebuie știți nu sunteți singurii și NU trebuie fiți singuri. Înțeleg poate fi extrem de neplăcut fi diagnosticat cu o astfel de boală mai ales când vine și cu verdictul de cronic sau incurabil.

Poate fi de-a dreprul confuz și frustrant mai ales nu e un domeniu bine cunoscut de medici. Însă nu trebuie disperi pentru situația nu este așa neagră precum se prezintă.

Bolile autoimune cuprind peste 140 de boli cronice cunoscute însă acest număr nu este exact. Se crede el e mult mai mare din cauza greutății cu care se pune acel diagnostic. Peste 8% din populația globului suferă de o boală autoimună însă acest număr nu este numărul real al bolnavilor. Multe persoane trăiesc cu o boală autoimună despre care nu știu o au. Tocmai din cauza simptomelor neconcludente. Cu siguranță sunt boli care îți pot pune viața în pericol însă nu sunt incurabile.

 

 

Deci ce este o boală autoimună?

Cu toții suntem familiarizați cu procesul de autoapărare, care în momentul când un virus sau un patogen intră în organism, sistemul imunitar intră în acțiune pentru a scăpa de boală. Acest lucru ne ferește de multe boli, ne vindecă și nu mai trebuie fim îngrijorați.

Ei bine într-o boală autoimună se întâmplă exact același lucru. Din păcate însă, sistemul imunitar este confuz și începe atace prorpiile țesuturi. De obicei o boală autoimună afectează un singur organ sau țesut. Spre exempu eu am artrită reumatoidă deci îmi sunt afectate încheieturile. Dacă suferi de Hashimoto iți este afectată tiroida, în boala Chrome sau IBS iți este afectat colonul și mute altele.

Probabil ai trecut prin procesul în care aveai multiple simptome paradoxale unde medicii suspectau  e o boală autoimună. După lungi vizite la medici, după tone de analize, timp în care calitatea vieții începe scadă, obții un diagnostitc cu care ești pricopsit pe viață. Nici nu e un rezutat satisfăcător și nici 100% exact. Pe urmă poate te întrebi cum ai ajuns faci o boală autoimună? De unde o ai sau ce a declanșat boala?

 

Nu ești de vină

 Înainte de a intra în detalii, vreau asigur ești convins/ă nu tu ești de vină și nici altcineva. Important de asemenea nu este te concentrezi pe cauză, deoarece sunt mulți factori care pot influența o boală autoimună și sunt greu de depistat. Un factor ar fi cel genetic, unde dacă cineva din familia ta suferă de o boală autoimună s-ar putea ai și tu una. Un alt factor este cel de mediu, unde probabil ai fost expus unor chimicale sau pesticide, mucegai sau ciuperci. Stresul în cazul în care ai fost expus unor bacterii. Dieta și stilul de viață și lista poate continua. Dintre toți factorii menționați cei mai relevanți sunt stresul, dieta și stilul de viață. Subiecte pe care bazez și eu de altfel pe acest blog.

Nu sunt alimente care să cauzeze bolile autoimune însă sunt alimente care pot cauza un efect inflamator. Dieta și stilul de viață sunt doi factori cruciali la care trebuie lucrezi când ai o boală autoimună. În acest caz este înțelept te concentrezi pe ce trebuie faci.

 

Ce trebuie schimbi pentru a scăpa de boală?

 La ora actuală nu sunt tratamente care vindece complet bolile autoimune. Ceea ce înseamnă din păcate odată ce sistemul imunitar a învățat își atace propriile organe nu se va opri. În cel mai fericit caz poți intri în remisie, moment în care boala nu este activă sau nu simptome, dar factorul de boală va rămâne în corpul tău pe viață. Da. E unul din acele lucruri pe care v-a trebui să îl purtăm toată viața și în cazul în care suntem expuși in fața unor factori care au declanșat boala, aceasta revină în diferite forme.

 Și țin mai subliniez faptul bolile autoimune nu sunt contagioase. Familia, rudele sau cunoștințele nu trebuie se îngrijoreze. Aceasta nu poate fi transmisă sub nici o formă. Nici prin aer, nici atingere, nici strănut, nici sărut sau alte căi.

Toate cele bune!!!