Alimente anti inflamatorii. Ce mănânc eu?

Helicobacter Pylori și bolile autoimune
17 iulie 2020
Înainte de a începe dieta AIP
22 iulie 2020

Nu uitați niciodată zicala “mâncarea cuiva poate fi otrava altcuiva”. Ce vreau să spun prin asta este că deși sunt grupe mari de alimente inflamatorii și anti inflamatorii, tot timpul vor fi excepții de la regulă. În majoritatea cazurilor, organismele reacționează la fel la diferitele grupe de alimente însă trebuie testat și văzut. Spre exemplu lactatale fac parte din acea categorie infamatorie până și cele provenite din surse naturale.

După doi ani de pauză am încercat să reintroduc laptele și iaurtul însă corpul meu nu este pregătit pentru ele. Drept urmare am avut o reacție alergică la acestea. Mâncărime, iritație și dureri articulare. Alte persoane susțin că pot bea lapte fară probleme după câteva luni de dietă, deci trebuie să fi atent și bineînțeles să faci o listă de priorități cu ce iți dorești cel mai mult să reintroduci în alimentația ta.

 

 

Am făcut o mică listă cu alimente anti inflamatorii pe care încerc să le includ în meniul meu săptămânal și chiar zilnic. Voi specifica și câteva idei de rețete pe care le puteți găsi în întregime în secțiunea de rețete.

1. Fructele de pădure.

Fie că e vorba de afine, coacăze negre, căpșuni sau zmeură, toate conțin antioxidanți, vitamine și minerale cu rol anti inflamator, detoxifiant și tonic. Toate fructele au un conținut mare de antioxidanți însă fructele de pădure în special sunt “reginele” clasamentului. Acestea conțin atât de mulți compuși minunați pentru organism încât sunt considerate alimente complexe. Nu numai că ajută împotriva inflamațiilor dar ajută și împotriva inflamațiilor ulterioare. Învață organismul să răspundă mai bine puseelor și radicalilor liberi.

Rețetele mele preferate cu fructe de pădure sunt: Smothie cu afine, clătite cu sos de fructe de pădure, salată cu spanac și zmeură, vinegretă de zmeură și înghețată de banane cu căpșuni.

2. Legumele cu frunze verzi

Presupun că toată lumea știe cât de importante sunt aceste legume. Vegetalele cu frunze intens colorate în verde conțin de asemenea antioxidanți și clorofilă. Și sunt bogate în fibre, nutrienți, acid folic și vitaminele A, C și K. Nu e de mirare că toate ierbivorele le consumă. Susțin sănătatea cognitivă și a microbiomului și reduc inflamațiile sistemice.

Rețetele mele favorite cu “frunze” sunt: orez sălbatic cu rucola și spanac, și smothie verde cu mentă și lămâie.

3. Somon și pește gras

Pe lângă somon putem consuma și sardine, macrou, hering și ton pentru că toți sunt bogați în uleiurile esențiale omega 3. Sunt esențiale din cauză că organismul nostru nu le produce și trebuie le le luăm din alimentație. În cazul unei boli autoimune ele sunt cu atât mai importante deoarece studiile arată că stopează inflamația și reduc durerile. Ajută în boli precum lupus, artrită, diabet sau psoriazis. Uleiurile esențiale omega susțin și sănătatea creierului fiind un bun adjuvant în depresii.

Rețetele mele prefereate cu pește sunt: Somon la cuptor cu cartofi dulci, somon în glazură de portocală și bruschete cu somon afumat

4. Broccoli și alte crucifere

Broccoli, conopida și tipurile de varză sunt încărcate cu antioxidanți, vitamine și fitonutrienți. Broccoli este bogat în vitamina K și C, potasiu, magneziu și fibre dar substanța ce îl face un aliment miraculos este sulforafanul. Acesta are rol protector împotriva cancerului și este un puternic detoxifinat al bacteriilor din mediul înconjurător care provoacă inflamația din organism.

Printre rețetele mele preferate cu aceste vegetale se numără: broccoli la abur și la cuptor, piept de pui cu sos de broccoli și conopidă, și orez din conopidă cu porc și legume.

5. Usturoiul

Usturoiul este folosit de sute de ani ca și remediu împotriva multor maladii. Printre cele mai semnificative rezultate sunt antiseptice și anti inflamatorii. Lista de beneficii este extrem de lungă de aceea usturoiul este un condiment foarte versatil. Din cauza gustului intens aromat, îl face să fie cam nelipsit din orice mâncare. Dacă suferiți de artrită, usturoiul ar trebui să fie cel mai bun prieten al vostru din cauză că stopează inflamația, protejează cartilagiile și luptă împotriva durerii.

Este destul de greu să aleg doar câteva rețete cu usturoi dar iată câteva: paste din dovlecel cu usturoi, piure de conopidă cu ierburi și cartofi dulci prăjiți cu mujdei de usturoi. Însă o rețetă de baza în bucătăria mea este supa nutritivă de pui cu legume și usturoi.

6. Ghimbirul

Ghimbirul, ca și usturoiul, este folosit de foarte mult timp în medicina naturistă. Trebuie însă avut grijă cu cele două pentru că nu toată lumea le tolerează din prima. Ghimbirul este recunoscut ca anti inflamator, ajută la dureri și reduce greața. Ghimbirul ajută și la digestie și mobilitate. Susține un microbiom sănătos și este considerat un antibiotic natural. Țineți minte că mai mult de 75 % din imunitatea noastră stă în intestine deci tot ceea ce susține sănătatea intestinelor, va susține și imunitatea implicit.

Rețelele mele preferate cu ghimbir sunt: prăjiturelele cu ghimbir și scorțișoară, supa de morcovi cu ghimbir, ceaiul minune de mentă cu ghimbir și rețeta asiatică de orez de conopidă cu pui și ghimbir.

7. Semințele de in și chia

Deși nu le-am tolerat de la început, acestea sunt recunoscute încă din timpuri antice ca leacuri pentru multe boli. La început e posibil să nu tolerezi semințele în general însă după ce vei putea introduce semințele și nucile, acestea ar cam fi primele pe listă. Acestea dau în primul rând energie și putere, sunt tonice grozave și conțin multe proteine și fibre.

Rețetele cu semințe de chia și in sunt: budinca de chia și fructe, baton crocant cu semințe de in și mac, gemul de fructe din semințe de chia și acadele cu cocos, mango și semințe de chia.

 

Bineînțeles că lista de alimente anti inflamatorii este mult mai lungă însă se face că acestea sunt alimentele pe care le folosesc eu cel mai des în rețete și pe care încerc să le combin cât mai mult pentru a face altele noi. Nu este niciodată prea târziu să adopți un stil nou și sănătos în alimentație. Trebuie să îi facem un favor corpului nostru și să îi dăm ceea ce are nevoie din timp.