Zece înlocuitori pentru ouă în dieta AIP

Trei lucruri pe care să le faci azi
12 mai 2020

Ai intoleranță la ouă sau ai o sensibilitate minoră la ele? Ți dieta AIP și nu îți sunt permise ouăle? Sau pur și simplu vrei să faci rabat de la ele?

Uite o listă practică cu cei mai buni substituienți pentru ouă.

Fie că este sau nu un sezon pentru copt, e foarte util să cunoaștem câteva moduri de a înlocui ouăle din dieta standard sau orice altă dietă. Pentru a putea ține o dietă AIP ouăle trebuie eliminate cel puțin 3 luni de accea am creat o listă cu substituienti pentru ouă.

Experimentează

Țin să menționez că aceștia nu se vor comporta exact ca ouăle în rețetele îndrăgite însă merită experimentat mai ales pentru acele waffe sau brioșe mult dorite sau chiar și pâine și prăjituri. În principiu acești înlocuitori pot ține locul la 2-3 ouă. În cazul în care rețeta are nevoie de 6 sau mai multe ouă, s-ar putea să nu obțineți rezultatul dorit. În oricare din cazuri, cel mai bine este să experimentezi. Eu am căutat prin multe rețete, am experimentat, am întrebat alte persoane ce a funcționat pentru ei și am ajuns la o anumită concluzie.

Photography of Three Quail Eggs on Nest Decor

Oul gelatină

Oul gelatină este defapt … gelatină. Este pe departe cel mai popular procedeu pentru a înlocui până la 2 ouă. Tot ce trebuie să faci este să amesteci 1 lingură de gelatină cu 3 linguri de apă fierbinte până la îngroșare.

La ora actuală se găsesc multiple feluri de gelatină. În magazinele naturiste găsim gelatină vegetală, pentru vegani, fără gluten sau gelatină de origine animală, în deosebi de origine bovină. Cam toate se comportă la fel cu cea vegetală însă tinde să aibă o consistență mai slabă decât celealte.

Banana coaptă

Un alt procedeu destul de cunoscut e folosirea unei banane coapte. Pentru a înlocui un ou folosește 1/4 dintr-o banană mare, bine coaptă. Dacă mărești puțin cantitatea de banană și adaugi un vârf de praf de copt poți înlocui până la 3 ouă.

Sosul de mere

Un ou poate fi înlocuit de 30 ml sos de mere. Sosul de mere se face destul de ușor, este ca și cum ai face un compot de mere la care mai adaugi o linguriță de grăsime, fie unt de cocoș sau untură de orice fel.

Piure de legume.

Cartofii dulci sau dovleacul sunt cele mai recomandate legume, pe care le-am și încercat. În principiu se adaugă grăsime și raportul se păstrează de 30 gr piure de legume înlocuiește un ou. Dacă sosul de mere sau cel de banană este folosit pentru a coace deserturi, piureurile de legume se folosesc pentru blaturi sărate, pâine sau snacks-uri

Iaurtul din lapte de cocoș

La fel ca și în cazurile de mai sus se folosește 30 ml iaurt pentru un ou. De asemenea ce mai puteți încerca este crema de lapte de cocoș sau smântână. Eu personal nu am încercat pentru că nu am găsit un produs să nu aibă aditivi însă dacă găsiți crema de cocoș fără gumă de Guar se poate încerca.

Plantaine

Se comportă că și bananele. Trebuie folosite când sunt coapte, adică galbene cu pete maronii. 25 de grame de piure de plantaine coapte sau una interaga dacă este verde înlocuiesc un ou.

Plantainele se găsesc mai greu la raioanele de fructe exotice de aceea nu mă bazez pe ele și folosesc bananele în schimb.

Amidon

În general toate inlocuitoarele pentru ouă ce se găsesc în magazine, au la bază făină de tapiocca sau amidon de porumb sau cartof. De aceea am încercat să creez acasă acești înlocuitori și am avut succes.

O lingură de făină de tapiocca sau făină de arorut la 2 – 3 linguri de apă fierbinte cu un vârf de bicarbonat de sodiu.

Avocado

Avocado este folosit pentru lucrurile mai dense la copt cum ar fi brioșele chiar și pentru blaturile de tort. Două linguri mari de avocado sunt suficiente pentru a înlocui un ou.

Bicarbonat de sodiu și oțet

O linguriță de bicarbonat de sodiu amestecat cu o lingură de oțet de mere creează acea spumă ce poate fi folosită ca și substituent la un ou. Acest amestec oferă pufoșenie aluatului și îl ajută să crească. Nu îi oferă neapărat acea umezeală însă îl face sigur mai aerat.

Apa minerală

Sigur ați mai folosit-o la clătite, waffe sau lipii. Apa minerală conferă de asemenea un aspect mai aerat și mai pufos. Nu e de folosit însă pentru prăjiturile mai dense cum ar fi brioșele.